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Abstract: 

Q. Can the debris from a demolished building be sent to a recycling center (where the 
debris will be subject to sanding, grinding, and abrading) if none of the building material 
contains greater than 1% asbestos or if the building is an exempt residential building? 

A. This activity is not prohibited by EPA for debris that is not subject to the asbestos 
NESHAP; however, EPA would not recommend that any asbestos-containing material be 
subject to sanding, grinding or abrading without the proper precautions. Local or OSHA 
regulations may apply. 

Q. Does the demolition debris from buildings that are exempt from the asbestos NESHAP 
(buildings that do not meet the "facility" definition) become subject to the asbestos NESHAP 
if the debris is sent to a recycling center? 

A. No. However, if the building does meet the "facility" definition and contains any asbestos­
containing material (greater than 1%), the debris would not be allowed to go to a recycling 
center. 

Q. Would asbestos-free demolition debris from buildings that must comply with the 
asbestos NESHAP be converted in RACM if it is contaminated at a recycling center with 
debris from "exempt" buildings that contain more than 160 ft2 of asbestos-containing 
material? 

A. No. 

Q. Is such a recycling center considered to be a "facility?" 

A. No. However, if such a facility receives asbestos-containing waste material from a 
regulated facility, then the recycling center would be in violation of the asbestos NESHAP 
unless the facility operated in accordance with 40 CFR 61.150(a)(2) (processing asbestos­
containing waste material into nonfriable forms or 40 CFR 61.155 (asbestos conversion). 

Q. Which Agency (EPA or OSHA) has final jurisdiction for sampling asbestos-containing 
materials? 

A. Where the regulations of both Agencies cover the same material, but the requirements 
differ, the contractor shall follow the most stringent requirements. 

Letter: 

Mr. Donald Bowen

342 West South Avenue

Fresno, CA 93706


Dear Mr. Bowen:


This is in response to your November 19, 1996, and 

December 1, 1996, letters requesting clarification of the waste disposal and sample 

analysis requirements for the asbestos National Emission Standard for Hazardous Air 

Pollutants (NESHAP). The following is a list of your questions with the Environmental 

Protection Agency's (EPA's) response: 


1. Can the debris from a demolished building be sent to a recycling center (where the debris 
will be subject to sanding, grinding, and abrading) if none of the building material contains 
greater than 1% asbestos? 

Response:

If all of the material in a building contains 

1% asbestos or less, or if any material that contains greater than 1% asbestos is properly 

removed and disposed of, then the building debris is not subject to the asbestos NESHAP; 

however, EPA would not recommend that any asbestos-containing material (even material 

containing less than 1% asbestos) be subject to sanding, grinding or abrading without the 

proper precautions. Please be aware that other Federal (Occupational Safety and Health 

Administration (OSHA)) or local regulations may apply to this activity, even if all of the 

building material contains 1% asbestos or less. 


2. Can demolition debris from "exempt" residential buildings that contain greater than 160 
ft2 of regulated asbestos-containing material (RACM) be sent to building debris recycling 
centers? 

Response: If the residential 

buildings are exempt from the asbestos NESHAP (please see Enclosure I, the July 28, 

1995, Federal Register Notice that describes when residential buildings are exempt), then 

the asbestos NESHAP does not apply, regardless of the amount of material involved. 

Again, however, EPA would not recommend that any asbestos-containing material be 

subject to sanding, grinding or abrading without the proper precautions. Please be aware 

that other Federal (particularly OSHA) or local regulations may apply to this activity. 


3. Does the demolition debris from buildings that are exempt from the asbestos NESHAP 
(buildings that do not meet the "facility" definition) become subject to the asbestos NESHAP 
if the debris is sent to a recycling center? 

Response:

No. However, if the building does meet the "facility" definition and contains any asbestos­

containing material (greater than 1%), the debris would not be allowed to go to a recycling 

center (please see Enclosure II). 


4. Would asbestos-free demolition debris from buildings that must comply with the asbestos 
NESHAP be converted in RACM if it is contaminated at a recycling center with debris from 
"exempt" buildings that contain more than 160 ft2 of asbestos-containing material? 

Response: 
No. 

5. Is such a recycling center considered to be a "facility?" 

Response:

No. However, if such a facility receives 

asbestos-containing waste material from a regulated facility, then the recycling center would 

be in violation of the asbestos NESHAP unless the facility operated in accordance with 40 

CFR 61.150(a)(2) (processing asbestos-containing waste material into nonfriable forms or 

40 CFR 61.155 (asbestos conversion). 


6. Which Agency (EPA or OSHA) has final jurisdiction for sampling asbestos-containing 
materials? 

Response:

Where the regulations of both Agencies cover the same material, but the requirements 

differ, the contractor shall follow the most stringent requirements. 


This response was coordinated with the Office of Regulatory Enforcement and the Office of 

Air Quality Planning and Standards. If you have any questions, please contact Tom Ripp of 

my staff at (202) 564-7003. 


Sincerely,


John B. Rasnic, Director

Manufacturing, Energy and Transportation Division Office of Compliance 


Enclosures



